CAPOEIRAUNDERVISNING FOR BØRN, UNGE OG VOKSNE - PRÆCIST, VENLIGT OG TÅLMODIGT

Capoeira er uadskilleligt forbundet med brasiliansk kultur, og vi lægger vægt på at introducere vores elever til en bred forståelse af den kultur som capoeira er en del af. Derfor bruger vi brasiliansk musik og danse i forbindelse med undervisningen. Her følger en kort beskrivelse af de forskellige brasilianske danse som vi øver i forbindelse med vores træning.

Forró

Populær pardans til musik fra nordøst Brasilien. Triangel, harmonika, og bastromme spiler op til tæt, hed og udfordrende dans. Der findes langsomme og hurtige numre og der danses forskellige trin som rasta pé, galope og rala coxa m.v. Glæden ved at danse Forró deles af unge og gamle og der danses i Brasilien i tæt pakkede dansesale. Forró er meget populær i Belo Horizonte vor vores gruppe i Brasilien kommer fra. Vi holder ikke en fest uden at der kommer Forró musik på og når det sker bliver dansegulvet helt fyldt.

Frevo

Karnevalsmusik og dans fra Pernambuco i Nordøstbrasilien. Livlig og farverig musik med trompet. Inspireret af bl.a March og Polka! Der hoppes og sparkes og flere af dansetrinene er inspirerede af capoeirabevægelser. Tidligere blev capoeirafolk hyret til at gå forrest i optogene og “rydde banen”. Det skete at to optog ramlede sammen i Recifes snævre gader og der opstod tumult og gadeoptøjer. Ofte bruges en lille farverig paraply kaldet sombrinha – den lille skygge.

Samba de roda

Samba er Brasiliens nationalklenodie. Den findes i dag i mange varianter. Sambaen stammer fra Sembadansen fra det sydvestlige Afrika. Samba de roda er den oprindelige form i Brasilien. Man kunne også kalde den for vores samba – alle er med. De tilstedeværende danner en rundkreds (roda) og klapper til rytmen mens de synger. I starten er der ofte kun en enkelt person, der danser inde i cirklen. Når han/hun vil forlade cirklens midte, inviterer han/hun en anden ind i cirklen f.eks. ved et lille puf med maven (umbigada) eller hoften. Senere danses der parvist, hvor danserne spiller op til hinanden og nye dansere kommer ind ude fra rundkredsen og overtager partneren.

Maculêlê

Denne dans symboliserer en kamp, udkæmpet med pinde. Danserne slår pindene sammen i takt med trommernes rytme. Dansen er flere århundrede gammel og blev genoplivet af Mestre Popo fra Santo Amaro da PurificaÇão i 1940′erne. Den danses hvert år til festen for Nossa Senhora da ConceiÇão i byen Santo Amaro og andre steder i Bahia. Ifølge legenden var Maculêlê en mand der egenhændigt tog kampen op mod krigere fra en fjendtlig stamme. Han var blevet alene tilbage sammen med kvinder og børn, mens de andre mænd var taget ud på jagt, og han forsvarede sin stamme med to pinde, sit mod og sit liv. Med Maculêlês behændighed lykkedes det ham at besejre mange af fjendens mænd, men han måtte til sidst lade sit liv. Der danses til hyldest og ære for Maculêlê og hans mod, og når man danser Maculêlê, er man Maculêlê.