CAPOEIRAUNDERVISNING FOR BØRN, UNGE OG VOKSNE - PRÆCIST, VENLIGT OG TÅLMODIGT

Capoeiraens historie

I det 16 århundrede begyndte europæerne slavehandelen mellem Afrika og det nyopdagede Amerika.

Portugiserne deporterede mennesker til slaveri fra det meste af Afrikas vestkyst til Brasilien, men afrikanerne affandt sig aldrig med slaveriet og forsøgte konstant at genvinde deres frihed.

Med rod i deres rige kulturarv, der i blandt zebradansen n’golo fra Angola, udviklede de en forsvarskunst udelukkende baseret på kroppens styrke og behændighed.

For at dække over formålet udøvede de bevægelserne som en dans. Når slaveejere og vagter betragtede slavernes dans forstod de i begyndelsen ikke den fare og den skjulte frihedskamp som dansen og de inforståede sange udgjorde.

Da det lykkedes nogle slaver at flygte blev capoeira kendt som et frygtet våben. De nu frie slaver dannede et samfund i regnskoven som de kaldte ‘quilombo’.

Fra de skjulte quilombo’er tog delinger af capoeirista’er ud på ‘missioner’ for at hjælpe andre slaver til frihed.

Som det sidste land i verden ophævede Brasilien slaveriet i 1888, men samtidig forbød man ved lov udøvelsen af de afrikanske danse og ritualer, heriblandt capoeira og man brændte alle tilgængelige dokumenter fra slavetiden for at slette de historiske spor.

Læs mere i vores FAQ

Capoeira i blomst

Årene efter slaveriets ophævelse opvoksede to af de største personligheder indenfor capoeira.

Vicente Ferreira Pastinha – Mestre Pastinha blev repræsentant for den traditionelle capoeira - capoeira angola.

Manoel dos Reis Machado – Mestre Bimba skabte en ny form kaldet luta regional baiana også kendt som capoeira regional.

Blandt andet gennem deres mod og anstrengelser lykkedes det for capoeira at overleve et halvt århundredes politiforfølgelse, indtil udøvelsen af capoeira blev lovlig i 1937.

Siden har capoeira gennemgået en rivende udvikling og har bredt sig overalt i Brasilien, hvor den dyrkes af mennesker af alle racer og fra alle samfundslag.

Med emigrationen af unge og eventyrlystne brasilianere kom capoeira ud over de brasilianske grænser, og i 80′erne kom capoeira til Europa og Danmark. I dag er capoeira udbredt i hele verden.

Læs mere i vores FAQ