CAPOEIRAUNDERVISNING FOR BØRN, UNGE OG VOKSNE - PRÆCIST, VENLIGT OG TÅLMODIGT

Musik

Musik spiller en meget vigtig rolle i capoeira. For at være god til capoeira, er det mindst lige så vigtigt at kunne spille musik og synge, som det er at kunne bevæge sig.

Musikken skaber stemning og giver energi og inspiration til de personer, der spiller med hinanden i capoeira-rundkredsen (roda’en). Alle er med til at skabe musikken ved at spille instrumenter, klappe og synge – begyndere som øvede. Musikken er desuden vigtig, fordi det er den der bestemmer, hvordan capoeira-spillet skal være: Langsomt, hurtigt, tæt, finurligt og lumskt, kampbetonet, eller teknisk perfekt med masser af akrobatik og kast, osv. Det er den der spiller berimbau gunga, der styrer roda’en og forløbet gennem rytme og sang.

Instrumenterne i traditionel capoeira regional er: En berimbau (musikbue) og to pandeiroer (håndtrommer/tamburin). Instrumenterne i capoeira angola og contemporary capoeira er: tre berimbauer: Gunga (dyb tone), medio (mellem), viola (høj), 2 pandeiroer, atabaque (congalignende tromme) agogô (koklokke med to klokker) og reco-reco (fisk, franskbrød).

Man spiller traditionelle rytmer og synger traditionelle sange på portugisisk blandet med afrikanske ord, men der skabes også nye sange og improviseres i nu’et.

Læs mere i vores FAQ

Lær at spille musik og synge

Som en naturlig del af vores undervisning bliver du instrueret og vejledt i at synge sangene og spille de forskellige rytmer på instrumenterne og vi øver samspil i forbindelse med træningen, men det er ligeledes vigtig at øve hjemme på egen hånd. Nedenfor finder du flere sangtekster og lydfiler som du kan bruge når du øver hjemme.

Sange
Her finder du flere udvalgte samlinger med sange som vi synger i vores gruppe. Samlet, nedskrevet og oversat til dansk af mestre Jacob.

CD Capoeira Songs – tekster 1:1 og dansk oversættelse af sangene på vores egen CD

Vores sangbog fra 90′erne og 00′erne

Corridos da capoeira regional

Quadras da capoeira regional

Mestre Pastinha Eternamante

Samba de Roda

Afoxé

Rytmer
Nedenfor finder du links til en række musikfiler, der kan hjælpe dig med at lære at spille capoeiramusik. Musikken er indspillet af mestre Jacob. Højreklik for at downloade filerne.

Øve vejledning:

Rytmerne starter med 1 min. meget langsom, efter fulgt af 1 min langsom med variationer og endelig 1 min. i almindelig tempo. Den måde vi har tænkt os, at man kan bruge lydfilerne på er at man kan spille med hjemme på værelset / i stuen. Det første minut er til grundlæggende indlæring, det andet minut bliver der introduceret en enkel variation – en for en – og idéer er at man umiddelbart efter hver variation efteraber den og på den måde får lidt mere ”volumen” på rytmen. Det 3. minut er mere frit, hvor man enten kan prøve at ”hænge på” med grundrytmen, når hastigheden øges eller man kan vælge selv at flette indøvede variationer ind – helt afhængig af træningsniveau. En mere avanceret måde at øve på er at spille berimbau til pandeiro lydfilen og vice versa og på den møde begynde at træne samspil og forberede sig til roda situationen.

Berimbau

Pandeiro

Andre instrumenter